<  NIEUWS
Ecuador sluit handelsovereenkomst met EU
16 december 2016

Per 1 januari 2017 heeft Ecuador zich aangesloten bij de bestaande handelsovereenkomst tussen de buurlanden Colombia en Peru met de Europese Unie. Onder deze overeenkomst valt het afschaffen van heffingen op 99.7% van de Ecuadoraanse exportproducten naar Europa. De belangrijkste producten zijn onder andere: bananen, garnalen, cacao, bloemen, tonijn en vruchtvlees.

Nederland is momenteel de op twee na grootste handelspartner van Ecuador. Volgens ProEcuador, het Ecuadoraanse instituut voor handelsbevordering in Nederland, zal de overeenkomst leiden tot een verdere toename van handel tussen Nederland en Ecuador. Naast de afschaffing van heffingen zullen technische handelsbelemmeringen verminderd worden. Dit zal Nederlandse importeurs veel meer zekerheid en helderheid bieden.

Daarnaast verwacht Juan Patricio Navarro, directeur van ProEcuador in Nederland, dat de rol van Rotterdam als een hub voor de invoer en distributie van Ecuadoraanse producten voor de Europese markt zal toenemen.

Per 1 januari 2017 is de invoerprocedure voor producten uit Ecuador gewijzigd.

Voor verdere vragen over de gevolgen van het verdrag voor uw import en/of export kunt u contact opnemen met onze Latijns-Amerika specialist Celeste Flores.