<  NIEUWS
Eerste LNG aangedreven schip vestigt wereldrecord
27 oktober 2020

De CMA CGM Jacques Saade is niet alleen ’s werelds eerste op LNG aangedreven containerschip, maar heeft ook meteen een wereldrecord gevestigd. Ze vertrok op 12 oktober uit Singapore met een recordaantal van 20.723 geladen containers.

Na zeven jaar voorbereiding begon het megaschip op 22 september in Pusan, Korea aan haar maidentrip naar Europa. Het wereldrecord werd gevestigd in Singapore, één van de dertien havens die het schip tijdens haar reis van 84 dagen aandoet. Hier werd het grootste aantal volle containers geladen op een containerschip.

Rotterdam is ook één van de dertien havens. De Jacques Saade wordt hier nadat ze in South Hampton is geweest, begin november verwacht. In Rotterdam zal de LNG-tank met een inhoud van 18.600 m³ gevuld worden door ‘s werelds grootste bunkerschip.

De innovatieve technologie die het mogelijk maakt op LNG te varen staat symbool voor de operationele, commerciële en milieuprestaties van CMA CGM. De Franse rederij streeft ernaar om in 2050 koolstofneutraal te zijn.

De LNG-tank gaat wel ten koste van de scheepscapaciteit. De afmetingen van de Jacques Saade zijn te vergelijken met de nieuwste schepen van HMM waar 24.000 TEU op geladen kan worden. Op de Jacques Saade is dat 1.000 TEU minder.