<  NIEUWS
Eerste termijn terugdraaien sancties Iran verstreken
23 augustus 2018

Nadat president Trump in mei besloot om de sancties tegen Iran stap voor stap weer in te voeren, had men drie maanden de tijd om hierop in te spelen. Die zijn inmiddels voorbij en bepaalde sancties zijn weer van kracht.

Op 6 augustus is er een aantal sancties met betrekking tot transacties en bepaalde industrieën ingegaan. Voornamelijk voor de auto-industrie en handel in bepaalde halffabricaten zoals aluminium en staal. Maar ook diverse vergunningen in de luchtvaartindustrie en agrarische sector zijn ingetrokken.

Nu is de tijd aangebroken om zaken af te bouwen de komende drie maanden, voordat op 5 november de sancties verder worden opgeschroefd in de financiële sector, energie en petrochemische en de logistieke sector. Daarnaast zullen personen die voor het nucleaire akkoord op de zwarte lijst stonden, hier weer aan toegevoegd worden.

Officieel is de Amerikaanse regelgeving niet geldig voor Europese ondernemingen en staat de Europese Unie in theorie niet toe dat men de Amerikaanse wetgeving boven die van de Europese Unie verkiest. In de praktijk is het lastig om zaken voort te zetten als men zowel directe, als indirecte belangen heeft in de Verenigde Staten en als men afhankelijk is van financiële transacties, omdat Nederlandse banken hier steeds strenger in worden. Het blijft aan ondernemingen zelf om een gedegen risicoafweging te maken.