<  NIEUWS
Eerste ziekenhuisschip in opbouw
8 februari 2021

Met de Global Mercy, een speciaal ontworpen ziekenhuisschip van Mercy Ships, wordt de chirurgische zorg in Afrika binnenkort ondersteund door medische professionals met de hoogste kwaliteit. Op weg naar Afrika zal het schip ook Rotterdam dit jaar nog aandoen.

Ten zuiden van de Sahara heeft meer dan 90 procent van de bevolking geen toegang tot veilige en tijdige chirurgische zorg. De komst van de Global Mercy moet daar structureel verandering in gaan brengen. Mercy Ships is een internationale medische hulporganisatie die hun werk kan waarmaken met hulp van donateurs en vrijwilligers. Sinds 1978 bieden zij al meer dan 40 jaar gratis, hoogwaardige, chirurgische zorg aan mensen in nood.

Met een capaciteit van 174 meter moet het schip twee keer zoveel medische training en chirurgie in ontwikkelingslanden mogelijk gaan maken. Met zes operatiekamers is er plek voor meer dan zeshonderd vrijwilligers van over de hele wereld die verschillende disciplines vertegenwoordigen, waaronder chirurgen, koks, leraren, maritiem personeel en elektriciens.

De bouw van ‘Global Mercy’ is in de afrondende fase. In het voorjaar zal het schip naar Europa vertrekken, waar in de haven van Antwerpen de medische apparatuur zal worden geïnstalleerd. Vermoedelijk doet het schip volgens planning eind 2021 Rotterdam aan voor twee weken, waarna het in Afrika in gebruik zal worden genomen. Als de coronamaatregelen het toelaten wordt de ‘Global Mercy’ feestelijk verwelkomd in de Rotterdamse haven.