<  NIEUWS
Egypte in de spotlight
20 februari 2017

Egypte, is het nu Afrika of het Midden-Oosten? Ik beschouw het als het Midden-Oosten, de Arabische wereld. Egypte staat niet bij iedereen op de radar, terwijl het behoorlijk wat verhandelt met Nederland.

Egypte kennen we misschien van de geschiedenis of de Arabische lente. We weten dat het een ontzettend grote arme jonge bevolking heeft, die alleen maar verder groeit. Het land kent ongeveer 88 miljoen inwoners en is daarmee een grote afzetmarkt. Daarnaast kampt het land ook met diepe economische problemen.

De export van Egypte staat op nummer 62 van de wereld. De afgelopen 5 jaar is de export met bijna 2% gegroeid en de import met bijna 9%. Belangrijkste exportproducten van Egypte wereldwijd zijn olie gerelateerde goederen, geïsoleerd draad, video displays en goud. De top importproducten zijn tarwe, auto’s en halffabricaten van ijzer.

Belangrijkste exportpartners zijn Italië, Duitsland en Saoedi-Arabië. Nederland staat hier niet tussen, maar Nederland is wel de twee na grootste investeerder in de Europese Unie in Egypte. In de sectoren agricultuur, tuinbouw, water, logistiek en transport en olie en gas wordt het meest geïnvesteerd. Dit vindt vooral plaats in de vruchtbare Nijldelta.

Door deze investeringen is Nederland de zes na grootste handelspartner van Egypte in de EU. Nederland importeert het meest fruit, groenten, textiel, ijzer, staal, aluminium en minerale en petroleum oliën vanuit Egypte.  Daarnaast hebben Nederland en de EU diverse verdragen afgestemd.

Wat moet u nog meer weten over Egypte?

In Egypte kunt u heerlijk eten, is het Arabisch net even anders dan in de rest van het Midden-Oosten, worden Arabische soapseries opgenomen, moet over alles onderhandeld worden, is het verkeer in Caïro een chaos waardoor afspraken altijd later beginnen, vinden Egyptenaren het leuk als u wat woorden Arabisch kent en zijn persoonlijke relaties het belangrijkst.