<  NIEUWS
Eid al Adha; wat is dat precies?
26 juli 2018

Eid al Adha, de benaming van het offerfeest in het Arabisch. Naast dat het een belangrijks feest is, is het de afsluiting van de pelgrimage naar Mekka. Maar wat wordt er daadwerkelijk gevierd?

Dit jaar wordt Eid al Adha van 21 tot en met 23 augustus gevierd. Tijdens dit driedaagse feest wordt de gebeurtenis van de profeet Abraham herdenkt, waarbij hij zijn gehoorzaamheid naar God wilde laten zien door zijn zoon te offeren. Op het moment dat Ibrahiem zijn zoon met een mes wilde doodsteken, kwam er een engel die zei dat een schaap de plaats van zijn zoon Ismaël mocht innemen. Een verhaal wat ook bij joden en christenen bekend is!

Om deze reden worden lammeren (halal) als ritueel geslacht tijdens het offerfeest en vervolgens in drieën gedeeld. Een derde wordt zelf gegeten, een derde door de familie en vrienden en een derde wordt geschonken aan armen en behoeftigen. Tegenwoordig worden er ook vaak levensmiddelen, kleding of geld gegeven, in plaats van een stuk van het lamsvlees.

Afhankelijk van de maanstand kan de begindatum van het islamitische feest per land verschillen. Ook de benaming kan afwijken, zo wordt het offerfeest in Pakistan Eid ul Azha genoemd, in India Bakrid en in Turkije Kurban Bayrami.

Een veel gebruikte groet of wens in de Arabische wereld is “Eid Mubarak”, wat “een gezegend feest” betekent! Houd er rekening mee dat kantoren in islamitische landen meerdere dagen gesloten zijn tijdens Eid al Adha.