<  NIEUWS
Etiquette zakendoen in Turkije
17 september 2018

Vorige maand schreef ik over de spanningen in Turkije. Deze keer vertel ik u graag meer over hoe persoonlijk contact van invloed kan zijn op succesvol zakendoen. Turkije blijft een belangrijke handelspartner van Nederland.

Naast het maken van duidelijke afspraken, is de persoonlijke relatie met uw Turkse partij van groot belang. Daarom is het goed om u in de culturele verschillen en overeenkomsten te verdiepen.

In Turkije wordt veel waarde gehecht aan relaties, netwerk en ‘het ons kent ons gevoel’. Toch is de zakelijke cultuur hiërarchisch en formeel, waar beslissingen vaak alleen door de top worden genomen.

Tijdens het afsluiten van een overeenkomst speelt onderhandelen een grote rol. Zorg ervoor dat taal geen barrière vormt en dat u weet wat er gezegd wordt. Turken drukken zich graag uit in lichaamstaal. “Ja” is wellicht duidelijk door een knikbeweging, maar bij “nee” beweegt men vaak het hoofd omhoog met opgetrokken wenkbrauwen.

De verwachting is dat u op tijd komt, afspraken van te voren bevestigd en dit ook netjes opvolgt. Ook de kledingstijl is zeer formeel. En misschien wel het belangrijkste; geniet van de gastvrijheid, het heerlijke eten en de thee.

Volgende maand zijn onze Import Manager Mark en Crosstrade Development Manager Gary in Istanbul. Indien we hier iets voor u kunnen betekenen hoor ik, Kim Mulder, dit graag.