<  NIEUWS
Export agro-food naar Golfregio blijft groeien
12 oktober 2020

Veel Golfstaten streven ernaar zelfvoorzienend te worden. Toch is de Golfregio nog grotendeels afhankelijk van de import. Ondanks de uitbraak van COVID-19 is de export van agro-food in de eerste helft van 2020 gestegen.

Ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar is de export vanuit Nederland naar de Golfregio met meer dan 16,5% gestegen. Waar de export in 2019 al met vijf procent is gegroeid tot een totaalwaarde van €1,48 miljard, bedraagt de exportwaarde in de eerste vier maanden van 2020 al bijna €630 miljoen.

Nederland staat bekend om zijn hoogwaardige agro-technologie. Een groot deel van alle fruit, groenten en zuivel wordt vanuit Nederland geïmporteerd. Tegelijkertijd zijn veel Golfstaten fors aan het investeren in eigen teeltbedrijven of worden er leveringscontracten gesloten voor meerdere jaren met Afrika en Zuid-Amerika en landen als Rusland en de Verenigde Staten.

De Verenigde Arabische Emiraten streven ernaar om in 2030 voor twintig procent zelfvoorzienend te zijn en Saoedi-Arabië voor tien procent, echter de bevolking blijft groeien en de Golfregio zal afhankelijk blijven van import. Met name de import van groenten en fruit vanuit Nederland zal naar verwachting nog lang noodzakelijk blijven.