<  NIEUWS
Felices fiestas! Boas festas! De feestdagen in Latijns-Amerika
8 december 2016

Nu december is aangebroken zijn wij in Nederland volop in de feestelijke sfeer. De komende periode staat in het teken van kerstbomen, sfeervolle lichtjes, cadeautjes, lekker eten en vooral heel veel gezelligheid. Ook in Latijns-Amerika worden kerst en nieuwjaar groots gevierd.  Toch zijn er een aantal verschillen. Wij geven u hier een voorproefje van de feestdagen op zijn Latijns-Amerikaans.

Gezien de grotendeels katholieke bevolking in Latijns-Amerika is kerst een hele belangrijke gebeurtenis. Families komen samen om uitgebreid te eten en in veel landen bestaat ook de traditie om vuurwerk af te steken om middernacht. Maar wist u dat in landen zoals Peru en Bolivia het stalletje belangrijker is dan de kerstboom? Het gaat erom wie de mooiste, grootste en meest uitgebreide kerststal heeft!

Ook met oudejaarsavond komen vrienden en familie in Latijns-Amerika samen om het nieuwe jaar op een feestelijke manier in te luiden. In de Spaanstalige landen bestaat de van oorsprong de Spaanse traditie om op klokslag twaalf uur twaalf druiven te eten. Per druif mag er een wens worden gedaan. Veel Brazilianen gaan met oud en nieuw naar het strand en springen zeven keer over een golf om er zeker van te zijn dat hun wensen uitkomen.

Het feestelijke seizoen wordt met Driekoningen afgesloten. In veel Latijns-Amerikaanse landen is dit hét kinderfeest, inclusief het zetten van de schoen, een optocht, en vooral heel veel cadeautjes!