<  NIEUWS
Fijne Thanksgiving
10 november 2017

Er is geen Amerikaan die Thanksgiving overslaat, maar ondanks de Nederlandse roots wordt het hier nog maar weinig gevierd. Zal Thanksgiving na Valentijn en Halloween ook Nederland veroveren?

Traditiegetrouw wordt Tanksgiving op de vierde donderdag van november gevierd. Dit jaar valt dat op donderdag 23 november. Bedrijven en kantoren zijn dan gesloten.

Ontstaan
In 1609 vluchtten de van oorsprong Engelse pelgrims naar Leiden. Omdat ze het leven in Nederland te zondig vonden, besloten de Europeanen hun geluk te beproeven in Amerika.

In 1621 mislukte de oogst van pelgrims, waardoor er een groot tekort aan voedsel was. De indianen schoten te hulp en wonderbaarlijk genoeg kon er in november alsnog geoogst worden. Om God en de indianen te bedanken organiseerde de pelgrims in Playmouth een groot feest. Een nieuwe Amerikaanse traditie was geboren.

Viering
Thanksgiving is een echt familiefeest en gaat vooral om samenzijn. Amerikaanse families staan uren lang in de keuken om gigantische maaltijden te bereiden. Niet alleen om hun dank te tonen, maar ook om lekker te eten. Vast op het menu staan kalkoen, aardappelpuree en cranberries.

Black Friday
De vrijdag na Thanksgiving zijn veel bedrijven en kantoren ook gesloten. Wie denkt dat Amerikanen op deze dag uitslapen zit er naast. Black Friday is het startsein voor kerstinkopen en de uitverkoop. Winkeliers gooien hun deuren vroeg in de ochtend open, soms zelfs om 4 uur ’s nachts. Shop till you drop!

Ieder jaar doen er meer winkels in Nederland mee aan Black Friday. Zal Thanksgiving ook over komen waaien?