<  NIEUWS
Fruit dagvers door Controlled Atmosphere
16 november 2020

Niet alleen de reefermarkt ontwikkelt zich in snel tempo, maar ook de reefers zelf. Kwetsbare fruitsoorten komen dankzij de Controlled Atmosphere techniek kakelvers aan de andere kant van de wereld aan.

Controlled Atmosfeer, ook wel CA genoemd, is een techniek waarbij zoals de naam al aangeeft, de atmosfeer in een container gecontroleerd wordt. Doordat er verschillende sensoren in de container geplaatst worden, kan de luchtvochtigheid en het zuurstofgehalte niet alleen gemonitord, maar ook aangepast worden tijdens het transport. Vervoer in een CA-container is een uitkomst voor fruitsoorten die extra zorg nodig hebben zoals avocado’s, mango’s en blauwe bessen.

Na het plukken kan het fruit (vlak)bij de plantage al in een CA-container geladen worden. Met een compressor of membraan wordt zo goed als alle zuurstof uit de container gehaald en het CO2 (kooldioxidegehalte) gehalte verhoogd. De ademhaling van het fruit gaat hierdoor omlaag, waardoor het als het ware in slaap valt en het rijpingsproces stil komt te liggen. Zo komen de goederen vers en met een goede houdbaarheidsdatum aan op de plaats van bestemming.

Een ander voordeel van de controlled atmosphere is dat ongedierte gedood wordt door het minimale zuurstofgehalte. Bij het transport van veel producten van agrarische afkomst komen insecten of plaagdieren voor, wat risico’s met zich meebrengt voor de voedselveiligheid. Ongediertebestrijding is daarom van groot belang.