<  NIEUWS
Fruitexportseizoen is aangebroken
27 november 2017

“Brazil is back on track”, was de boodschap tijdens de Brazil Network Day. De Braziliaanse economie is herstellende en tegelijkertijd neemt de handel van onder andere fruit tussen Europa en het Zuid-Amerikaanse land toe.

De afgelopen veertien maanden heeft zowel de import als de export toegenomen. Voornamelijk op het gebied van voedselvoorziening speelt Brazilië een belangrijke rol. Vandaag de dag draagt Brazilië wereldwijd bij aan de voedselvoorziening van twee miljard mensen. Het land heeft op dit gebied echter veel meer potentie, die in de komende jaren naar verwachting terug te zien is in de toename van de productie en export van voedingsmiddelen.

Brazilië is de op twee na grootste fruitproducent ter wereld. De eerste helft van dit jaar is de Braziliaanse export van fruit met ongeveer 8,5% toegenomen. Dit heeft voornamelijk te maken met de stijging van producten als appels en mango’s.

Nederland is een belangrijke bestemming en doorvoerland voor de Braziliaanse export. Ondanks de slechte weersomstandigheden, die een aantal Braziliaanse havens begin dit jaar ontoegankelijk maakten, is de export vanuit Europa naar de oostkust van Zuid-Amerika met 10% toegenomen. De export vanuit Europa naar Brazilië bestaat voornamelijk uit machines, voertuigen, chemicaliën en elektronica.

Tijdens de workshop Douanezaken & Logistiek in Brazilië van Evofenedex lichtte Latijns-Amerika specialiste Celeste Flores toe dat Brazilië momenteel bekend staat als één van de landen met de hoogste lokale logistieke kosten. Om de handel tussen Brazilië en Europa verder te bevorderen zal de komende jaren aandacht worden besteed aan infrastructuur en logistiek in Brazilië.

Het noorden en noordoosten van Brazilië bevindt zich momenteel in de eerste drie maanden van het fruitexportseizoen. Door de sterke vraag naar Braziliaanse fruit vanuit Europa,  zijn de containerschepen momenteel goed gevuld. Houdt daarom rekening met beperkte ruimte vanuit Brazilië. Neem contact op met Celeste Flores voor aanvragen en verdere informatie met betrekking tot Brazilië.