<  NIEUWS
Fysieke Controle (FYCO)
11 juni 2019

De Douane is dé controlerende dienst op het terrein van binnenkomende en uitgaande goederenstromen. Het kan daarom zijn dat uw container(s) geselecteerd word(en) voor een fysieke controle, ook wel bekend als FYCO.

Er zijn twee verschillende soorten FYCO’s. Bij de één wordt de container op voorhand geselecteerd nadat de douane het manifest heeft ontvangen. De controles vinden hierbij vóór vrijgave van de goederen plaats op de terminal. Bij de ander wordt gecontroleerd of de lading overeenkomt met de aangifte van goederen. Dit vindt later op de laad- en loslocatie plaats.

Voor de controles moeten containers geopend en betreden worden. Wanneer goederen ingevoerd worden in Nederland, wordt de container eerst ontgast. Pas wanneer de gasverklaring ontvangen is, kan de FYCO worden uitgevoerd.

FYCO’s worden steekproefsgewijs uitgevoerd. Er wordt gekeken naar het land van herkomst, bestemming, soort goederen en de ontvanger. Diverse goederen -van kleding, computermonitoren tot metalen- hebben een risicoprofiel en worden er daarom eerder uitgepikt. De risicoprofielen veranderen voortdurend. Wij kunnen daarom niet van tevoren aangeven welke producten hieronder vallen.