<  NIEUWS
Gastblog Celeste Flores: een terugvlucht naar Zuid-Afrika
23 oktober 2017

Deze maand schrijf ik als Latijns-Amerika specialiste een gastblog. Wat niet veel mensen weten, is dat het Afrikaanse continent ook mijn hart heeft veroverd. Ik deel graag mijn ervaringen met u!

Toen ik tijdens mijn studie de mogelijkheid kreeg om stage te lopen in Zuid-Afrika op het gebied van internationale samenwerking heb ik geen moment getwijfeld. Ik was nog nooit op het Afrikaanse continent geweest, maar ik vond het een leerzame en spannende uitdaging. Zuid-Afrika stond in de schijnwerpers vanwege het WK dat onlangs had plaatsgevonden en het land werd dankzij de BRICS (Brazil, Russia, India, China en South-Africa) gezien als één van de belangrijkste opkomende economieën ter wereld. Naast Latijns-Amerika was de Afrikaanse geopolitiek ook onderdeel van mijn studie Internationale Politiek.

Bij aankomst in de stad Pretoria ben ik ingetrokken in een studentenhuis, waardoor ik snel vrienden maakte. Mijn huisgenoten namen mij op sleeptouw en lieten mij kennis maken met de stad en de omgeving. Vlakbij Pretoria zijn heel veel natuurreservaten met mooie Afrikaanse flora en fauna. In het weekend gingen we vaak naar het platteland waar mijn huisgenoten woonden. Voor het echte stadsgevoel stapte ik net zo makkelijk in de Gauteng trein. Deze rijdt binnen een half uur naar Johannesburg. Als afsluiter van mijn stageperiode ben ik vanuit Pretoria via Durban en de kustlijn naar Kaapstad gereisd. Ik was onder de indruk van het rijkste en meest ontwikkelde gedeelte van Afrika, maar ik besefte mij dat het Afrikaanse continent nog veel meer te bieden heeft.

Na mijn studie besloot ik het Franstalige gedeelte van Afrika te verkennen. Ik wilde werkervaring opdoen en tegelijkertijd mijn Frans naar een professioneel werkniveau tillen. Ik benaderde een Nederlandse NGO in Burkina Faso met het voorstel om als vrijwilliger onderzoek te doen op het gebied van water en sanitatie in Ouagadougou. Ik ben veel op pad geweest om gesprekken met ministeriële ambtenaren te voeren, ceremoniën met Chef de Villages bij te wonen, workshops te volgen en interviews af te nemen in dorpjes. Ik heb echt genoten van mijn verblijf in Burkina Faso.

Bij Jordex hebben wij specialisten aangesteld voor Afrika, Latijns-Amerika, Noord-Amerika en het Midden-Oosten, elk met een unieke en grondige ervaring in hun vaargebied. Ook al komt Latijns-Amerika voor mij altijd op de eerste plek, ik vind het heel leuk en leerzaam om samen met mijn mede-specialisten te werken, ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren.