<  NIEUWS
Geen toegang tot zee voor Bolivia
5 november 2018

Vorige maand bepaalde het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dat Chili geen corridor hoeft te geven aan buurland Bolivia om toegang tot de zee te verkrijgen. Maar wat betekent dit voor de verschepingen naar en van Bolivia?

Bolivia heeft al 114 jaar geen kustlijn meer als gevolg van de Oorlog van de Grote Oceaan, waarin Bolivia toegang tot de zee tegen Chili verloor. Vijf jaar geleden stapte Bolivia naar het Internationaal Gerechtshof om het proces tegen Chili aan te gaan.

Met haar geografische ligging heeft Bolivia als één van de weinige landen in Zuid-Amerika geen directe toegang tot de zee. In de praktijk betekent dit dat het land vrijwel volledig afhankelijk is van buurland Chili, met de Chileense haven Arica als voornaamste haven.

De Boliviaanse overheid is op zoek naar alternatieven. Zo had het land als gevolg van de 10-daagse staking in Chileense havens vorig jaar ernstige financiële schade opgelopen. Om dit soort situaties te voorkomen zoekt Bolivia manieren om onafhankelijker te worden van Arica. Het liefst zou Bolivia eigen havens op Chileens grondgebied hebben en een directe treinverbinding. Hiervoor vocht Bolivia in het proces tegen Chili. Nu de uitkomst van het Internationaal Gerechtshof bepaald is, zal er verder worden gekeken naar mogelijke samenwerkingen met andere buurlanden.

Bolivia heeft verschillende verdragen met haar buurlanden voor de doorvoer van goederen. Zo wordt de Peruaanse haven Ilo, in het zuiden van Peru, beschouwd als een serieus alternatief voor Arica. Afgelopen maand meerde het Ante Topic Schip aan in de haven van Ilo; het eerste schip met meer dan 13.000 ton en Bolivia als eindbestemming. Middels een samenwerkingsovereenkomst wordt gestreefd naar gezamenlijke commerciële strategieën om de import en export van vracht van en naar Bolivia te bevorderen met behulp van de Ilo-haventerminal.

Een alternatief is Puerto Busch, een binnenhaven in het oosten van Bolivia met toegang tot de zee via de Paraguay en Paraná. Hiermee zou Bolivia toegang krijgen tot de Atlantische Oceaan.

Met de mogelijke komst van een spoorlijn van de oost- naar de westkust van Zuid-Amerika, zou Bolivia tevens beter toegang krijgen tot zowel de Stille als de Atlantische Oceaan.