<  NIEUWS
Gelukkig Perzisch Nieuwjaar!
21 maart 2018

Gisteren, 21 maart, is Norooz, oftewel Perzische Nieuwjaar begonnen. Een hele week lang vieren Iraniërs het feest van de lente en worden familie en vrienden bezocht.

Niet alleen in Iran wordt dit niet- Islamitische feest gevierd, maar ook in Pakistan, Afghanistan, Oezbekistan, Kirgizië, Kazachstan, Azerbeidzjan, Tadzjikistan en in sommige delen van India, Irak en Turkije.

Van origine is dit een feest uit het Zoroastrisme; een oude Perzische Godsdienst. Het betekent terugkeer van het licht, de zon. Het wordt groots gevierd en gaat gepaard met veel tradities waarin het diner en bijbehorende gebruiken symbool staan voor de lente en het nieuwe jaar.

Zeven is bij het feestmaal een heilig getal, dit duidt het aantal voorwerpen aan wat bij het diner hoort. Dertien wordt gezien als een ongeluksgetal. Op de dertiende dag van het nieuwe jaar wordt er met de gehele familie gepicknickt omdat thuis zijn ongeluk zou brengen.

Houdt er rekening mee dat rondom deze periode kantoren gesloten zijn. Mocht u deze week in Iran rondreizen, dan bent u zeker niet de enige, half Iran gaat op familie- en vriendenbezoek door het hele land.