<  NIEUWS
Gevolgen nieuwe beleid VS voor internationale handel
20 april 2017

Zal het nieuwe beleid van Trump negatieve of positieve gevolgen hebben voor de internationale handel en Europese bedrijven die zaken doen in de VS? Met beide moeten we rekening houden.

Boris Johnson, de Britse Minister van Buitenlandse Zaken, heeft aangegeven dat zij binnenkort in onderhandeling gaan met de VS over een nieuw handelsverdrag. Daarna zullen vele andere landen volgen.

Het is nog onduidelijk hoe snel de onderhandelingen zullen leiden tot een nieuw handelsakkoord, evenals de gevolgen van het verdrag voor de andere Europese landen. Het kan jaren duren om tot een handelsverdrag te komen.

Als de VS het nieuwe beleid daadwerkelijk doorzet, heeft China zich alvast uitgeroepen tot leider van handel bevorderende besprekingen. De reactie van belangrijke handelsnaties zoals Canada en Mexico wanneer de NAFTA-overeenkomst wordt opgezegd of aangepast zal ook voor veel ophef zorgen.

Deskundigen verwachten dan ook dat deze belangrijke handelsrelaties dan hun handelsrelatie met Azië en Europa zullen uitbreiden ter compensatie.

Wel duidelijk is dat we een onzekere tijd tegemoet gaan wat betreft de handel met de VS en we rekening moeten houden met verschillende scenario’s.