<  NIEUWS
Goed nieuws uit de Rotterdamse haven
7 mei 2021

Na regen komt zonneschijn. Dat bewijst de haven van Rotterdam maar weer. Niet alleen de goederenoverslag is gestegen, maar ook de CO2-uitstoot daalt sneller dan het landelijke gemiddelde.

De goederenoverslag in de Rotterdamse haven was in het eerste kwartaal goed voor een volume van 115,8 miljoen TEU, wat resulteert in een stijging van 3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daarmee zet Rotterdam stappen in het herstel als gevolg van de coronacrisis.

Ondanks de aanhoudende pandemie en de onstabiele internationale handel groeide de containeroverslag in volume met 4,5 procent. Daarentegen bleef de overslag in gewicht achter met een daling van 0,7 procent. Dat is enerzijds te wijten aan de hoge overslag van lege containers, waar China een groot tekort aan heeft, anderzijds aan het gemiddeld lagere gewicht per container.

Biomassa, kolen en minerale olieproducten deden het opmerkelijk goed. LNG deed het daarentegen minder goed. De overslag van Ro/Ro (Roll on Roll off) lading bleef op een normaal niveau, wat merkwaardig is gezien de douaneformaliteiten rondom de Brexit die gelden sinds 1 januari 2021.

In 2020 is de CO2-uitstoot van de Rotterdamse haven met 12 procent gedaald. In heel Nederland lag dit percentage op 8 procent. Rotterdam is nu goed voor 13,5 procent van de totale CO2-uitstoot, terwijl dit jaren geleden nog 16 procent was. De uitstoot is een optelsom van die van de industrie (raffinaderijen en chemiebedrijven) en de elektriciteitscentrales (gas en kolen).