<  NIEUWS
Golfcrisis geeft voedselveiligheid nieuwe dimensie
14 december 2017

Vijf maanden nadat diverse landen in de Golfregio Qatar de rug toekeerden is er een nieuwe dimensie ontstaan over voedselveiligheid. Dit is niet langer meer voornamelijk het gevolg van armoede.

Voedselveiligheid houdt in dat iedereen op elk moment economische, sociale en fysieke toegang heeft tot voedzaam en veilig voedsel voor een gezond leven. Het gebrek aan voedselveiligheid kan niet langer meer voornamelijk gelinkt worden aan armoede. Sinds afgelopen zomer heeft ook de onderlinge internationale diplomatieke relaties tussen landen hier een directe invloed op.

Door de economische en diplomatieke boycot van de Golfstaten op Qatar is het land genoodzaakt om alternatieve voedselleveranciers en logistieke routes te zoeken. Daarnaast zal er meer focus op zelfvoorziening gaan liggen dan ooit te voren.

Sinds de boycot is bijvoorbeeld de handel tussen Qatar en Iran met 60% gestegen. Deze strategie van de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië drijft de kosten omhoog van het Qatarese voedsel. Hierdoor heeft de boycot dus invloed op de voedselveiligheid van Qatar. De voedselveiligheid van Qatar laat in zijn geheel zien in hoeverre Qatar bestand is tegen de druk van Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Jordex biedt Qatar aan via diverse routes en is ondanks deze Golfcrisis juist flink gestegen in de export van voedsel naar Qatar. Heeft u vragen of wilt u exporteren naar Qatar, neem dan contact op met Kim Mulder.