<  NIEUWS
Golfstaten voeren BTW in
21 november 2017

Per 1 januari 2018 gaan GCC landen zoals Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi- Arabië en de VAE BTW invoeren. Dit is besloten vanwege de wereldwijde gekelderde olieprijs.

De hoofdlijnen zijn vastgesteld volgens het GCC VAT Framework Agreement waarin alle landen het BTW systeem op dezelfde manier implementeren. De hoogte voor de meeste goederen zal met 5% belast gaan worden.  De BTW op kosten en aankopen zal als voorbelasting verrekend worden met de BTW die BTW-plichtige ondernemers schuldig zijn.

Voor bepaalde goederen en diensten is er een vrijstelling. Dit is in onder andere het onderwijs, gezondheidszorg, vastgoed en binnenlands vervoer. Levering binnen de grenzen van de GCC worden belast aan de afnemer, mits de afnemer een ondernemer is. Over internationale transport is dit nog niet bekend.

De exacte regels, uitzonderingen en implementatie worden nog vormgegeven en een vertraging is een grote kans. Alleen de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië hebben laten weten dit per 1 januari met zekerheid door te zetten. Echter is het nog onduidelijk waar het op van toepassing zal zijn.