<  NIEUWS
Grote onrust in Venezuela
3 mei 2017

Venezuela verkeert in een zware economische recessie. Het land heeft te maken met een torenhoge inflatie en een tekort aan voedsel en andere basisvoorzieningen.

De regering van Nicolas Maduro trekt steeds meer macht naar zich toe. Sinds het besluit van president Maduro om de macht van het parlement verder te ontnemen, is de spanning de laatste weken extreem opgelopen.

Inmiddels heeft President Maduro onder internationale druk de beslissing teruggedraaid en het parlement zijn macht teruggegeven, maar de onrust neemt hiermee niet af. Het groeiende aantal demonstranten eist een radicale verbetering in de economische situatie van het land, alsook de vrijlating van bijna honderd politieke gevangenen van de oppositie. Bij de huidige demonstraties tegen het bewind van president Maduro in Venezuela zijn er al meerdere doden gevallen.

Venezuela heeft de grootste oliereserves ter wereld, maar heeft door de wereldwijde daling van de olieprijzen in combinatie met het economische wanbeleid van de afgelopen decennia een zware economische klap gehad. Volgens de Wereld Bank zal de Venezolaanse economie het komende jaar met 3.1% inkrimpen, terwijl andere financiële instellingen zelfs een hogere inkrimping verwachten.

Er wordt verwacht dat de onrust de komende tijd in Venezuela zal aanhouden en dat er nog meer demonstraties zullen plaatsvinden.