<  NIEUWS
Handelsakkoord neemt handelsbarrière weg
10 september 2019

Na 19 jaar onderhandelen zijn de EU en de Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen eindelijk een handelsakkoord overeengekomen. Een mijlpaal volgens Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay!

Gedurende de afgelopen jaren waarin de EU en de Mercosur-landen niet overeen konden komen, bleek vrijere handel in landbouwproducten een wederkerend knelpunt te zijn. Inmiddels hebben alle partijen getekend, waarmee de deal de grootste van de EU kan worden genoemd.

De export van goederen naar de Mercosur-landen was vorig jaar goed voor 44 miljard euro, omgekeerd bedroeg het 42 miljard euro. Vanuit de EU worden er veel goederen als auto’s, auto-onderdelen, machines, chemicaliën, medicijnen, kleding en schoeisel geëxporteerd en goederen als chocola, wijn, sterkedrank, frisdrank en kaas geïmporteerd.

De handel tussen de EU en de Mercosur-landen neemt toe, maar het akkoord zal deze nog verder doen laten toenemen. De deal resulteert namelijk in een afname van verschillende handelsbelemmeringen; de export naar de Zuid-Amerikaanse landen wordt goedkoper, belemmerende tarieven worden weggestreept en daarbij moet het de onderlinge markttoegang ten goede komen.

Om het overspoelen van de markt en concurrentie voor Europese boeren te bedwingen is een ‘gecontroleerde quota’ op landbouwproducten uit de Mercosur-landen één van de afspraken van het akkoord.