<  NIEUWS
Haven Rotterdam aan de top
15 juli 2020

De haven van Rotterdam blijft aan de top staan. Ze is, buiten de Aziatische havens, de grootste en de slimste en heeft nu ook een prijs gewonnen voor duurzaamheid!

De Nederlandse havens Rotterdam, Amsterdam, Terneuzen/Vlissingen, Moerdijk en Groningen hebben gezamenlijk de ‘World Ports Sustainability Award’ gewonnen. De prijs is uitgereikt door Brancheorganisatie Zeehavens (BOZ). Zij heeft onderzocht hoe zeehavens hun rol en positie vervullen bij ethische vraagstukken rondom ladingstromen zoals milieuschade, mensenrechtenschendingen of uitbuiting. Ook wel IMVO – Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen – risico’s genoemd.

De Nederlandse zeehavens zijn erg blij met de prijs. De Sustainability Award is een belangrijke erkenning voor de inspanningen van de Nederlandse zeehavens. Het project heeft de samenwerking tussen de zeehavens versterkt op het gebied van duurzaamheid.

De haven van Rotterdam staat als enige haven buiten Azië, in de top 10 van de grootste havens ter wereld. Als de nummer tien op basis van het aantal container-equivalenten (TEU) per jaar in 2019, laat Rotterdam zien dat zij nog steeds de grootste van Europa is. Bekijk alle aantallen en getallen in de infographic.

Daarnaast is Rotterdam ‘s werelds vijfde maritieme centrum op de ranglijst die het toonaangevende scheepvaartplatform Baltic Exchange en het Chinese persbureau Xinhua jaarlijks samenstellen. Volgens Baltic Exchange-directeur Mark Jackson geeft het rapport een pre-corona wereld weer, maar schetst het toch een duidelijk beeld van de verhoudingen.