<  NIEUWS
Haven van Abidjan maakt stappen
20 mei 2019

Abidjan, de belangrijkste havenstad van Ivoorkust, is hard op weg om een deepwater hub te worden. Diverse projecten om de maritieme toegang tot de haven van Abidjan te verbeteren en de capaciteit te vergroten hebben er onlangs voor gezorgd dat de haven enorme stappen maakt.

Met een bredere haveningang, een vaarplan voor baggerwerken en de ontwikkeling van een nieuwe containerterminal ziet de toekomst van Abidjan er rooskleurig uit en is het klaar om toe te treden tot de Eredivisie van de deepwater hubs in West-Afrika.

Eerder dit jaar heeft de lokale havenautoriteit Port Autonome d ‘Abidjan (PAA) het verbrede en verdiepte Vridi-kanaal al in gebruik genomen. Deze drie kilometer lange kunstmatige waterweg verbindt de natuurlijke lagune waarin de haven ligt naar de Atlantische Oceaan. Ook is het kanaal vergroot, zodat schepen van 15 meter diep voortaan ook toegang hebben tot het kanaal.

De huidige containerterminal van Abidjan kan schepen van hoogstens 4.600 TEU ontvangen. Met de nieuwe haveningang zal de containerterminal de komende tijd containerschepen tot 8.000 TEU kunnen ontvangen, maar met de komst van een tweede containerterminal zal het de capaciteit nog meer vergroten, doordat de vaargeul wordt verdiept.