<  NIEUWS
Helikopterbrigade US army via haven Rotterdam terug
29 juni 2020

Een Amerikaanse helikopterbrigade keert onder begeleiding van defensie via de haven van Rotterdam terug naar Amerika. De eenheid bestaat uit 77 helikopters en ongeveer 1.800 voertuigen en containers.

De helikopterbrigade heeft ruim negen maanden deel uitgemaakt van een missie in Europa. De Amerikanen waren als versterking aanwezig als reactie op de annexatie van de Krim door Rusland (2014) en trainde met NAVO-partners in Oost-Europa.

De VS hebben Nederland om zogenaamde Host Nation Support (steun van NAVO-bondgenoten bij operaties) gevraagd. De helikopters vliegen naar Rotterdam, het grootste gedeelte van het (overig) materiaal gaat met civiel transport over de weg. Eenmaal aangekomen in Rotterdam wordt alles klaargemaakt voor zeetransport.

De komende weken wordt de Nederlandse krijgsmacht ingezet om de Amerikaanse troepenverplaatsing te ondersteunen. De luchtmacht bemant het vliegveld waar de helikopters landen. Het overslagterrein in de haven van Rotterdam wordt een tijdelijk militair object en 24/7 bewaakt door bewapende militairen. De marine bewaakt de veiligheid op het water en duikers controleren de kades op explosieven.

De chinook maakt ook deel uit van de helikopterbrigade. Een robuuste helikopter met een intens kloppend geluid die het hart van vliegtuigspotters sneller laat kloppen. Er zijn dan ook veel vliegtuigliefhebbers te vinden in de Waalhaven.