<  NIEUWS
Herkomstdocument vereist in EU
7 mei 2020

Een document dat vaak vergeten wordt bij het vervoeren van goederen binnen Europese wateren is het T2L document. Een vereist herkomstdocument dat vrij verkeer binnen de Europese Unie aantoont.

Bij het vervoeren van goederen vanuit een EU-lidstaat naar een andere EU-lidstaat, komt het weleens voor dat de route een gebied passeert buiten Europese wateren. Met een herkomstdocument toont u aan dat de goederen uit het vrije verkeer van de Europese Unie komen. Dat betekent dat de goederen in de Europese Unie zijn ingeklaard of in de Europese Unie zijn geproduceerd. Hiervoor hoeven geen invoerrechten worden betaald.

Er bestaan twee verschillende herkomstdocumenten welke veel overeenkomsten hebben: het T2L of T2LF document. Beide gelden als aantoonbaar bewijs voor vrij verkeer uit de Europese Unie. Het enige verschil is dat een T2LF enkel voor bepaalde regio’s geldig is. Als goederen van de Europese Unie naar een gebied gaan dat behoort tot het douanegebied maar niet tot het BTW-gebied, hoeft er geen aangifte gedaan te worden wanneer de goederen aankomen. Voorbeelden van deze gebieden zijn de Canarische Eilanden en de Franse overzeese gebieden.

Onze douane afdeling kan het herkomstdocument voor u opmaken en indienen. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met Dennis of Bart.