<  NIEUWS
Impact coronavirus op logistiek
10 maart 2020

Het coronavirus houdt naast China steeds meer landen in zijn greep. De gevolgen zijn in Nederland steeds meer zichtbaar en er is nog heel wat onderweg.

De Chinezen hebben het werk weer opgepakt en de economie draait inmiddels op 60-70% procent. Eind maart zal dit naar verwachting weer 100% zijn. Nu Zuid-Korea, Singapore, Iran en Italië en grote delen van Europa ook risicogebieden zijn, komt het steeds dichterbij.

China voorziet 28% van de mondiale industrie. Nu de economie weken op zijn gat heeft gelegen, is er een behoorlijke achterstand. Tekorten zijn denkbaar en ondanks dat de schade niet helemaal ingehaald kan worden, moet de logistieke sector rekening houden met een inhaalslag.

Heel Italië is vanaf vandaag in lockdown om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. Goederenvervoer vanuit en naar Italië blijft vooralsnog mogelijk, wel worden er grenscontroles ingevoerd. Transportbedrijven moeten voorbereid zijn op vertragingen. Een woordvoerder van KLM laat weten nog niet officieel te zijn geïnformeerd en dat daarom vooralsnog de geplande vluchten naar Italië gewoon vertrekken.

Zeevracht
Doordat de economie nog niet op volle toeren draait, komen schepen niet vol en worden er nog steeds afvaarten tussen Azië en Europa geschrapt. Daarnaast staan de havens rondom China zoals Busan en Singapore onder druk. Veel containers met eindbestemming China zijn daar de afgelopen weken gedropt. Deze containers nemen naast vertraging ook demurrage- en detentiekosten met zich mee.

Luchtvracht
Ondanks dat luchtvaartmaatschappijen weer naar China vliegen, is de luchtvrachtcapaciteit schaars. Vracht wordt vaak in de belly, het ruim, van een passagiersvliegtuig vervoerd. De vraag van passagiers richting China is aanzienlijk minder, waardoor er nog steeds vluchten geannuleerd worden.

Luchtvracht is een goede optie voor bederfelijke goederen of producten waaraan een deadline zit. Het is aanzienlijk sneller dan zeevracht of vervoer per spoor. Door de schaarse capaciteit hangt er wel een prijskaartje aan.

Trump heeft het vliegverkeer tussen de EU en de VS voor dertig dagen stilgelegd. Goederen mogen nog wel per vliegtuig vervoerd worden.

Spoorvervoer
Het spoor functioneert redelijk goed. Toch is ook hier de ruimte beperkt. Treinen kunnen minder containers meenemen dan containerschepen, waardoor deze snel gevuld zijn.

Transportverzekering
Gevolgkosten ontstaan door het coronavirus worden niet gedekt door een transportverzekering. Een transportverzekering dekt slechts de materiële schade aan de goederen door een verzekerd gevaar. Neem voor meer informatie contact op met uw Jordex contactpersoon.