<  NIEUWS
Import en export gids VAE
25 april 2017

Altijd al benieuwd geweest naar wat er komt kijken bij de lokale processen voor import en export in de Verenigde Arabische Emiraten? De overheid van de VAE heeft een import en export gids gemaakt.

In de gids worden alle stappen van de processen beschreven en hoe het nu precies werkt met een vrije handelszone.

Zo wordt er bijvoorbeeld duidelijk beschreven welke documenten de exporteur te allen tijde aan de importeur moet afgeven:

  1. Bill of Lading (B/L)
  2. Gedetailleerde commerciƫle factuur
  3. Gedetailleerde paklijst
  4. Certificaat van Origine (akkoord gegeven door de Kamer van Koophandel)
  5. Eventuele vergunningen en certificaten voor bepaalde productgroepen.

Uiteraard moet de importeur ook over de juiste importvergunningen beschikken.

Een andere stap die aan bod komt, is de inklaring. Enkele dagen voor de aankomst van het schip dient de importeur de B/L in en start daarmee de inklaringsprocedure. Bepaalde producten hebben een langere inklaring of controle van overheidsinstellingen nodig, waardoor er extra vrije dagen voor de container gewenst zijn.

De belasting en eventueel de lokale kosten, afhankelijk van de afgesproken Incoterms, moeten worden voldaan door de importeur.

Sommige zaken lopen niet altijd even soepel. De VAE zijn bezig met het wijzigen van de HS codes. Hierdoor ontstaan er vragen over documenten waar andere codes op staan. Dit wordt ook meegenomen in de gids.

Wilt u de gehele gids lezen? Klik dan hier.

In samenwerking met ons kantoor Jordex Global in Abu Dhabi nemen wij het werk uit handen van de importeur. Heeft u interesse in hoe wij u hierbij kunnen assisteren en welke voordelen dit biedt? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.