<  NIEUWS
FOB of EXW Incoterm?
11 februari 2019

Kiest u bij het verzenden van goederen voor de FOB of EXW voorwaarden? Beide Incoterms worden gebruikt voor zowel import als export. Toch ontstaat er vaak verwarring, er zijn namelijk veel zaken waar u rekening mee moet houden.

Bij Free On Board (FOB) voldoet de verkoper aan zijn leveringsplicht wanneer de goederen geladen zijn op het door de koper genoemde schip naar de afgesproken verschepingshaven. Vanaf dat punt draagt de koper alle risico’s en kosten. Vóór de levering draagt de verkoper het risico.

Ex Works (EXW) houdt in dat de verkoper de goederen aan de koper ter beschikking stelt op de afgesproken plaats van levering. Het risico van schade of verlies van de goederen tijdens het vervoer is vanaf het begin voor rekening van de koper.

Ondanks dat beide Incoterms voor het importeren en exporteren van goederen gebruikt worden, zijn er toch wat verschillen. Zo is FOB uitsluitend van toepassing op vervoer over water en EXW voor alle vormen van vervoer. Bij EXW bent u als koper verantwoordelijk voor alle kosten voor het transport naar Nederland. Terwijl u bij FOB alleen verantwoordelijk bent voor de kosten vanaf het moment dat de goederen op de boot of in het vliegtuig zijn geladen.

In veel gevallen kan er bij FOB geld bespaard worden op de lokale transportkosten. Een leverancier kan vaak tegen lagere kosten goederen naar de haven verschepen en inklaren dan een vrachtvervoerder. Deze voorwaarden zijn alleen gunstig bij LCL, bij FCL zijn er geen financiële voordelen voor het transport. Echter kan het zo zijn dat de leverancier niet voor de transportkosten wil betalen of een hogere prijs vraagt om de risico’s te dekken.

U hoeft in dat geval niet te zorgen voor de benodigde documenten in het land van herkomst. De leverancier is er verantwoordelijk voor dat de goederen in het land van vertrek door de douane worden ingeklaard.
Bij de meeste Nederlandse vrachtvervoerders kunt u snel en makkelijk een prijsopgave aanvragen.

Goederen die volgens EXW worden gekocht, zijn vaak iets voordeliger dan goederen die volgens FOB worden gekocht. De transportkosten gaan wel omhoog aangezien u verantwoordelijk bent voor het gehele transport. Vanaf het beginpunt tot de bestemming heeft u controle over de goederen, maar u moet er ook zelf voor zorgen dat deze ingeklaard worden. Om niet voor verrassingen te komen staan, is het belangrijk dat uw leverancier een geregistreerde exporteur is.

Alle Incoterms in één overzicht samen met de containerafmetingen en de meest voorkomende afkortingen in een handig overzicht? Vraag dan de Jordex Shipping Facts aan!