<  NIEUWS
Incoterm FCA - Free Carrier
11 april 2019

Deze maand nemen we opnieuw een greep uit de Incoterms; FCA – Free carrier. Oftewel vrachtvrij tot de eerste vervoerder, maar wat houdt deze internationale leveringsvoorwaarde precies in?

Bij FCA levert de verkoper de goederen – uitgeklaard – en draagt ze over aan de door de koper genoemde vervoerder op de overeengekomen plaats. Voor de verkoper is het moment tot het uiteindelijke transport dus het belangrijkst. Tot dit punt is de verkoper verantwoordelijk voor de douanepapieren bij uitvoer en de kosten hiervoor, daarna worden de risico’s overgedragen van verkoper naar koper. De verkoper en koper dienen echter nog wel goed overeen te komen over wie de kosten draagt van het voortransport. Zoals de onderstaande afbeelding aanduidt met de schuine lijn, kan het voortransport bij de Incoterm FCA zowel door de verkoper als de koper betaald worden.

Naast dat deze Incoterm gebruikt kan worden voor zowel import als export, is de Incoterm van toepassing voor alle vormen van vervoer. Ook is er zelfs vrijheid in het gebruik van meer dan één modaliteit gedurende het transport.

De Incoterm FCA wordt als een goed alternatief voor de incoterm EXW gezien. In de bijgewerkte Incoterms voor 2020 wordt FCA naar waarschijnlijkheid vervangen door EXW, omdat de twee zo dicht op elkaar aansluiten.

Ons team heeft de praktische kennis in huis. Zo adviseren wij graag welke Incoterms je het beste kunt toepassen. Wilt u alle Incoterms in één overzicht samen met de containerafmetingen en de meest voorkomende afkortingen in een handig overzicht? Vraag dan de Jordex Shipping Facts aan!