<  NIEUWS
Vragen over douaneaangifte aan Dennis en Bart
14 november 2018

Wanneer u goederen exporteert of importeert moeten deze langs de douane. Dennis en Bart van onze Customs afdeling verzorgen de douaneafhandeling en beantwoorden graag wat vragen!

Wat houdt jullie werk precies in?
Wij behartigen de behoeftes en wensen van onze klanten met betrekking tot douanedocumentatie. Hieronder kun je het opstellen van uitvoeraangiftes, zoals EXA, T1  COA, T2L verstaan,  maar ook oorsprongsdocumenten zoals een EUR1 of Certificaat van Oorsprong. Daarnaast plannen wij fysieke controles van containers in en verzorgen wij de verdere afhandeling met de douane.

Welke documenten zijn nodig bij het opmaken van een uitvoerdocument?
Om een uitvoerdocument op te maken is een paklijst en factuur (bij metalen Annex VII) nodig. Daarbij zijn de volgende gegevens per zending vereist: netto en bruto gewicht per goed, HS-code en de waarde.

Gelden in de hele Europese Unie dezelfde regels voor een uitvoerdocument?
Ieder land binnen de EU heeft zijn eigen regelgeving. Zo gelden Nederlandse douaneregels alleen in Nederland. Europese wet- en regelgeving worden in het DWU vermeld.

Wat is de meest voorkomende fout bij douaneaangifte?
Gegevens die wij aangeleverd krijgen van de klant zijn niet altijd volledig, waardoor wij de documenten niet correct kunnen opmaken. Het gewicht per product of de HS-code wordt bijvoorbeeld vaak vergeten. Ook komt het regelmatig voor dat de informatie die nodig is om een uitvoerdocument op te stellen, te laat wordt aangeleverd. Zendingen worden dan geshortshipped, oftewel niet meegenomen op de geplande afvaart.

Hebben jullie nog tips voor onze klanten?
Probeer altijd aan de HS-code te komen van uw goederen en vermeld deze ook op de commercial invoice. Zo kan er bij de douane geen verwarring ontstaan om wat voor product het precies gaat.

Lever alle benodigde documentatie voor belading aan. Mocht de container in een fysieke controle vallen, kan de controle direct op laadlocatie uitgevoerd worden en zijn er geen extra kosten aan verbonden.