<  NIEUWS
Interview Dennis Noordijk; Jordex Global 2 jr.
25 augustus 2017

Precies twee jaar geleden is onze collega Dennis Noordijk geëmigreerd naar Abu Dhabi om daar een nieuw avontuur aan te gaan; het opstarten van Jordex Global. Wij zijn benieuwd hoe hij dit ervaart.

Gefeliciteerd! Jordex Global bestaat twee jaar. Hoe zou je de afgelopen twee jaar in Abu Dhabi omschrijven?
De afgelopen twee jaar zijn een rollercoaster geweest. Opstarten vanuit het niets is niet gemakkelijk en vooral niet in het Midden-Oosten.  Alles gaat hier toch even anders dan in Europa. We hebben veel geleerd als bedrijf. Soms met bloed, zweet en tranen, maar vaak ook met een hoop lol. We zijn nu gegroeid naar vier man personeel en verwachten op korte termijn nog verder uit te breiden. Al met al is het dus een prima start geweest.

Waardoor ben je positief verrast?
In het eerste jaar, tijdens een dalende markt, hebben wij een aantal grote projecten mogen uitvoeren. Daardoor hadden we als startende onderneming direct een volle order portefeuille. Dit heeft ons positief verrast.

En wat viel er tegen?
In de UAE gaan zaken anders dan we gewend zijn. Het was bijvoorbeeld een enorme cultuurshock toen klanten hun factuur cash of met een cheque kwamen betalen. 

Wat is het grootste verschil tussen de werkcultuur in Nederland en het Midden-Oosten/Abu Dhabi?
Inshallah tomorrow. Vertaald; als god het wilt, gebeurd het morgen. Zeggen ze hier ook wel. In het begin denk je als westerling het anders te gaan doen dan de gevestigde orde, maar hier kom je deels wel op terug. Voornamelijk aan de Indische en Arabische cultuur moet je je aanpassen.

We vinden het erg belangrijk dat de cultuur en gebruiken die we mee hebben genomen van Jordex Nederland, hier ook blijven bestaan. De werkcultuur is hier erg zakelijk en hard. Wij als Jordex Global proberen keihard werken te combineren met plezier.

Waar ontmoet je andere expats?
Expats ontmoet je hier overal. In Abu Dhabi is 80 tot 90% expat. Ze komen overal ter wereld vandaan. Een kleine 4500 Nederlanders zouden in de UAE moeten wonen waarvan circa 1000 in Abu Dhabi. Deze ontmoet je bijvoorbeeld bij de Nederlandse vereniging Dutch in Abu Dhabi.

Expats voldoende dus, maar waar ontmoet je dan de locals?
Het contact met de locals is gering. Zij houden zich vaak afzijdig en zoeken elkaar op. Uiteraard een enkeling daargelaten. Zo heb ik hier en daar wel een goede Emiratie vriend waar ik regelmatig mee afspreek.

Zakelijk is het makkelijker om contact te leggen. In Abu Dhabi ligt het Emiratie percentage hoger dan in Dubai.

Heb je tips voor toekomstige expats die een onderneming willen opstarten in Abu Dhabi?
Heb vooral geduld!