<  NIEUWS
Invloeden rondom de BAF
17 juni 2019

Bunkerolie is onderdeel van uw zeevrachttarief. Dit wordt de BAF genoemd: Bunker Adjustment Factor. Wat kunnen we deze zomer verwachten van de fluctuerende olieprijzen?

Bunker stookolie, oftewel stookolie voor schepen, is één van de ’’vieste’’ brandstoffen. Deze olie bestaat als het ware uit alle goedkoopste eigenschappen die in de raffinaderij uit de ruwe-oliesoort Brent wordt gehaald. De prijs van Brent dient hierdoor tevens als benchmark voor andere oliesoorten. Gelijkertijd is uw zeevrachttarief hiermee afhankelijk van de fluctuerende prijs van deze ruwe-oliesoort, gemiddeld vijftig procent van het tarief bestaat namelijk uit de BAF.

De heersende onrust in het Midden Oosten, de aanslag op twee tankschepen in de Straat van Hormuz en de aanslag die daarvoor was gemunt op vier olietankers aan de kust van de UAE zorgen alleen al voor prijsstijgingen in de markt. Ook de politieke onrust die er tussen Iran en de VS heerst kan van invloed zijn op de tarieven, maar of u hier het verschil direct of indirect van zult ondervinden, is afhankelijk van hoe de rederijen zichzelf indekken tegen deze fluctuaties.

Hoe u het ook wendt of keert, de scheepvaartindustrie staat altijd onder invloed van de BAF. Toch wordt de focus van de rederijen nu beter op de inkoop van olie gelegd dan vroeger. Hoe de bunkers vroeger op de spot werden gekocht en bij de charterpartij werd neergelegd, worden de prijzen nu door specialisten voor een bepaalde periode vastgelegd, waardoor er meer stabiliteit in de markt is ontstaan.

Wat de tarieven aankomende zomer ook gaan doen, u zult hier het effect van ervaren. Wilt u meer weten over de BAF of bunkerolie? Neem gerust contact op met Midden-Oosten specialiste Leonore Lagendijk.