<  NIEUWS
Iran vergroot patrouilles Perzische Golf
8 mei 2020

Nadat de spanning in de Perzische Golf afgelopen jaar hoog is opgelopen, zet de Iraanse marine extra hulp in. Uitbreiding van patrouilles moet de kust veilig stellen in de Golfregio voor passerende Iraanse schepen.

Meerdere internationale koopvaardijschepen waren vorig jaar doelwit van sabotage of een aanslag. Vooral de Straat van Hormuz, de regio waar een belangrijk deel van de internationale oliebehoefte doorheen moet, was een beruchte bestemming voor deze incidenten.

De onrust heeft Iran wakker doen schudden om zich te wapenen tegen de Verenigde Staten. Naast dat de Iraanse marine investeert in uitbreiding van patrouilles in de Golf voor de veiligheid en het bestrijden van brandstofsmokkel, waarschuwt het de Verenigde Staten voor het uitvoeren van militaire activiteiten in het gebied.

Het Iraanse leger schrijft volgens persbureau Reuters: “We raden de Amerikanen aan om de internationale regelgeving en maritieme protocollen in de Perzische Golf en de Golf van Oman te volgen en af te zien van elk avontuur en valse en nepverhalen.”

Elf oorlogsschepen van de Iraanse Revolutionaire Garde zette de actie afgelopen maand kracht bij door tijdens de militaire oefening provocerend langs Amerikaanse marineschepen te varen. De spanning tussen beide landen neemt langzamerhand weer toe.