<  NIEUWS
Jaap's eerste blog
29 juli 2016

Jaap is in april jl. begonnen bij Jordex als Business Development Director Europe Middle East & Africa (EMEA). Binnen zijn functie breidt hij onze activiteiten van één van de grootste groeimarkten ter wereld, Afrika, uit. Jaap analyseert de markt, vertaalt zijn kennis en ervaring naar nieuwe business en ondersteunt het management.

Nadat ik vijfentwintig jaar geleden voor een rederij die ik destijds vertegenwoordigde naar Afrika moest, was ik verkocht. Bij mijn eerste bezoek aan Cameroun en Ghana wist ik nog niet zo veel over Afrika, maar na deze reis heeft het mij niet meer losgelaten. Buiten de vele zakelijke mogelijkheden om, is het met name de bevolking die dit continent zo bijzonder maakt.

Ondanks dat er in Afrika een grote diversiteit aan bevolkingen is, hebben ze een aantal dingen gemeen; hun open persoonlijkheid, de gastvrijheid die als een warme deken om je schouders valt en de vreugde die ze met zich meedragen. Afrika kent een rijke cultuur waar wij als Westerlingen niet altijd bekend mee zijn. Dit kan wel eens voor verwarring zorgen.

Ik herinner mij nog goed dat ik voor het eerst in Nigeria was. Samen met een wat jongere Franse collega, ging ik op klantbezoek bij een importeur van auto-onderhoudsmiddelen. Ondanks dat mijn collega de taal sprak en een gelijke functie had, richtte de klant zich alleen op mij. Het introductiegesprek ging totaal aan hem voorbij. Aangekomen bij het management om tot zaken te komen, was wederom alle aandacht op mij gevestigd.

Achteraf bleek dat senioriteit een zeer bepalende positie inkleedt binnen deze cultuur. In Afrika brengt senioriteit en ouderdom wijsheid met zich mee. Uit beleefdheid zal men zich dus altijd als eerst richten op het oudste persoon in het gezelschap. Pas als die de jongere persoon in het gesprek betrekt wordt er ook direct met hem gecommuniceerd. De positie van de stamoudste bestaat dus nog steeds, ook in het dagelijks straatbeeld.