<  NIEUWS
Jaap's derde blog
29 september 2016

Zoals aangegeven in mijn laatste blog, zou ik verslag doen van mijn bevindingen tijdens mijn laatste reis naar Lagos Nigeria.

De economische situatie in Nigeria is op het moment, om maar voorzichtig uit te drukken, niet heel rooskleurig. Zoals bekend, is de financiële positie van Nigeria voornamelijk afhankelijk van de olieproductie. Ondanks het feit dat het budget voor 2016 gebaseerd was op een opbrengst van USD 32 per barrel en de huidige prijs boven de USD 45 bedraagt, is het land toch in problemen gekomen. De voornaamste reden hiervan is de binnenlandse onrust met name in de zuidelijke staten.

Sabotage van olieleidingen en geschillen tussen de lokale autoriteiten en de landsregering in Abuja hebben geleid tot een productie van minder dan 50% van het gebudgetteerde, waardoor de financiële positie heel wankel wordt.

Voeg de maatregelen van de regering daaraan toe om de transfer van harde buitenlandse valuta en de daarmee gematigde importen te beperken. Het is duidelijk dat inmiddels ook de man in de straat geraakt wordt.

Producten zijn inmiddels in prijs verdubbeld of meer, terwijl de inkomsten van de bevolking niet evenredig stijgen. De lokale munt (Naira) is stevig gedevalueerd en de prijs op de zwarte markt ligt ver boven de officiële wisselkoers. ( 325/430 voor de USD).

Ondanks dit alles ben ik toch weer teruggekomen met de nodige enthousiasme en een positief gevoel over de vele mogelijkheden die er nog altijd zijn. Ook deze situatie biedt kansen en de juiste entree in een wat neergaande markt met veel mogelijkheden indien deze weer aantrekt. Naar verwachting zal dit in het eerste halfjaar van 2017 gaan gebeuren.

Nu druk doende de juiste contacten te intensiveren, alle logistieke mogelijkheden nogmaals aan te halen en zodoende de serviceverlening zo maximaal mogelijk op te lijnen om onze clientèle en de vele nieuwe contacten van dienst te kunnen zijn.

Wij houden u op de hoogte en zullen u zo spoedig mogelijk van details voorzien. De volgende reis zal de bestemming Senegal en Gambia hebben en ook daarover zullen wij u op de hoogte houden.