<  NIEUWS
Kapitein van MSC Gülsün vertelT over operatie met recordschip
13 september 2019

Toen het grootste containerschip ter wereld op dinsdag 4 september aanmeerde in Rotterdam krioelde het van de cameraploegen, journalisten, fotografen, toeristen en scheepsspotters. De MSC Gülsün is een imposant schip wat indruk maakt en waar iedereen meer over wil weten.

Het recordschip van 23.756 TEU, waaronder meer dan tweeduizend reefer plekken, is 400 meter lang, 62 meter breed en 33 meter diep. Het is het eerste containerschip dat over de breedte maar liefst 24 containers naast elkaar kan vervoeren. “Hoe groter het schip hoe complexer de operatie”, vertelt kapitein Somma Lauro in een exclusief interview met Nieuwsblad Transport.

“Uiteraard is het een droom die uitkomt om dit schip te mogen besturen”, aldus de Italiaan. “Maar aan de andere kant is het ook gewoon ‘another day at the office’. Ik draai onderhand al wat jaartjes mee, dus voor mij is het routine. Het vorige schip waar ik leiding aan gaf, had een capaciteit van 19.000 TEU. Vanzelfsprekend komt er bij een groter schip als dit meer kijken, maar ik ervaar geen druk en probeer altijd relaxed te blijven.”

Over de grootste uitdaging die de Italiaan onderweg naar Rotterdam tegenkwam, hoeft hij niet lang na te denken; het Suezkanaal. “Als je die transit achter de rug hebt, heb je het moeilijkste obstakel gehad. Vanwege zijn gigantische omvang had het recordschip bij de passage op 9 augustus slechts 35 centimeter aan weerszijden over. “Dat vergt een enorme concentratie, want een misstap kan desastreuze gevolgen hebben.”

In de Rotterdamse haven heeft de MSC Gülsün met zo’n 5.000 moves een record gebroken. Op donderdag 5 september heeft het schip haar reis vervolgd naar Tanjung Pelepas, waar het opnieuw een record heeft gebroken. Daar heeft de reus met 21.500 TEU de haven verlaten. Een gespecialiseerd kantoor van MSC maakt daarvoor het laadplan, dat vervolgens getoetst wordt door de crew aan boord.

“Het is een gecompliceerde puzzel”, erkent Lauro. “Hoe groter de capaciteit, hoe complexer de operatie. We proberen altijd te anticiperen op mogelijke problemen die we kunnen aantreffen.” Als voorbeeld noemt de kapitein de kranen in de Bremerhaven. “Die reiken niet tot de achterste rij containers, dus weten we dat we maar 23 breed kunnen laden.”

Volgens MSC is het overigens niet alleen ‘the size that matters’. Het schip is zuiniger qua brandstofverbruik vanwege de speciale vorm van de boeg, waardoor de weerstand afneemt. De containerreus kan eveneens varen op laagzwavelige brandstof en het is mogelijk de aandrijving aan te passen voor lng.

Bron: https://www.nieuwsbladtransport.nl/scheepvaart/2019/09/11/kapitein-msc-gulsun-hoe-groter-het-schip-hoe-complexer-de-operatie/