<  NIEUWS
Lage olieprijs beïnvloedt zwaveltoeslag
10 april 2020

De olieprijs heeft een historisch laag niveau bereikt. Hoge brandstofkosten zijn momenteel verleden tijd, waardoor enkele rederijen de Low Sulphur Surcharge 2020 tijdelijk opschorten.

De strenge zwavelregels zetten de scheepvaart begin dit jaar op z’n kop. Containerschepen moesten voor 1 januari IMO 2020-proof zijn door over te stappen op laagzwavelige brandstof. De vraag naar de stookolie met maximaal 0,5% zwavel was massaal, maar de prijs van very low sulphur fuel oil (vlsfo) is ondertussen gehalveerd.

Doordat Rusland weigerde mee te werken aan het plan van Saudi-Arabië om de prijs van olie op te drijven door minder te produceren, is Saudi-Arabië uit protest juist meer op gaan pompen. Dit heeft de oliemarkt doen overspoelen.

De Low Sulphur Surcharge 2020 die sinds 1 januari 2020 van kracht is, wordt inmiddels tijdelijk geschrapt door Maersk en CMA CGM per 1 mei 2020. Naar verwachting zullen andere rederijen volgen met deze tijdelijke onderbreking van de toeslag. De verwachting is dat de toeslag later dit jaar weer van kracht wordt.

Heeft u vragen over de Low Sulphur Surcharge 2020? Neem dan contact op met uw bekende contactpersoon van Jordex.