<  NIEUWS
Landenoverzicht: Wat weet u over Panama?
24 maart 2017

Dankzij het Panamakanaal en de gunstige geografische ligging van het land speelt Panama een zeer belangrijke rol in de handel op wereldwijd niveau. Maar het land heeft nog meer te bieden.

Panama heeft zich in Latijns-Amerika ontwikkelt tot dé logistieke hub van de regio. In juni 2016 is het verbrede Panamakanaal geopend, waardoor ook Neopanamax schepen met een capaciteit van 14.000 TEU door het kanaal kunnen varen. Maar er wordt ook geïnvesteerd in de Tocumen luchthaven van Panamastad, waar de komende jaren een sterke groei van cargo- en passagierscapaciteit wordt verwacht.

Economische groei
In 2016 is de Panamese economie met 5,2% gegroeid. Dit is één van de hoogste groeipercentages in Latijns-Amerika. Ook dit jaar wordt verwacht dat Panama het voortouw zal nemen. De inflatie is de afgelopen twee jaar met een percentage van minder dan 1%, laag en stabiel gebleven. Momenteel worden er veel banen gecreëerd dankzij grote investeringen in onder andere de bouw van ziekenhuizen, huisvesting, metronetwerk en het bedrijfsleven. Bovendien biedt Panama een gunstig en stabiel politiek klimaat en is het land zeer proactief in het aantrekken van buitenlandse investeringen.

Vrijhandelszone
Wist u al dat de grootste vrijhandelszone in de wereld op Hong Kong na, zich in Panama bevindt? In de Colon Free Zone (CFZ) in Colón worden onder andere luxe goederen, kleding en elektronische producten verhandeld, ingepakt en verscheept.

Import en export
De Panamese overheid heeft in de afgelopen decennia veel handelsbarrières geëlimineerd. Het land heeft vrijhandelsverdragen met onder andere de Verenigde Staten, de Europese Unie en meerdere Aziatische en Latijns-Amerikaanse landen. Een aantal agrarische producten zoals rijst, suiker, vlees, pluimvee, varkensproducten, melkproducten en uien vallen hier echter niet onder.

Een uitgebreid landenrapport van de Nederlandse Ambassade te Panama is te vinden via deze link. Ook zult u hier meer informatie vinden over de goederencodes, invoerrechten, documenten, procedures en formaliteiten die van toepassing zijn voor import en export van en naar Panama.

Bij verdere vragen over Panama en onze diensten in dit land kunt u contact opnemen met Celeste Flores, via cf@jordex.com.