<  NIEUWS
Logistieke gevolgen Qatar door politieke onrust
7 juni 2017

Naar alle waarschijnlijkheid heeft u in het nieuws gelezen, dat de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi-Arabië, Bahrein, Egypte, Yemen en delen van Libië per direct alle diplomatieke en logistieke banden met Qatar verbroken. Maar wat houdt dit in?

De landgrens met Saudi-Arabië is gesloten en de betrokken landen hebben hun vluchten naar en van Qatar opgeschort. De havens in de Verenigde Arabische Emiraten laten geen schepen toe die komen vanuit Qatar of voor Qatar bestemd zijn. Ook schepen die onder de vlag van Qatar varen hebben geen toestemming om in deze territoriale wateren te varen. Dit is voor Qatar zeer nadelig omdat 40% van hun import over land wordt gedistribueerd via Saudi-Arabië. Bovendien zijn de Verenigde Arabische Emiraten de grootste transhipment bestemming voor doorvoer per feeder naar de haven Hamad van Qatar.

Diverse rederijen hebben tot nader bericht hun dienst naar en van Qatar gecanceld in verband met de transhipments in de Verenigde Arabische Emiraten. Enkele partijen hebben dit nog niet gedaan en hebben nog geen informatie over de gevolgen ontvangen. Wel wordt er een alternatief via Salalah aangeboden tegen een toeslag. Tevens is luchtvracht, zonder stop in één van de betrokken landen of via luchtvaartmaatschappijen zoals Etihad en Emirates, nog wel mogelijk.

Voor lading die momenteel onderweg is, bestuderen rederijen de beste oplossing. We houden u zo goed mogelijk op de hoogte van de situatie en alternatieven. Mocht u nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met Midden-Oosten specialiste Kim Mulder.

Update 12 juni 2017:

Inmiddels worden voor FCL- en LCL-zendingen alternatieven via andere routes aangeboden. Neemt u voor meer informatie hierover a.u.b. contact met ons op.