<  NIEUWS
Luchtvracht gaat door, juist nu!
2 april 2020

Vliegtuigen die aan de grond blijven staan, landen die hun grenzen sluiten en een verstoorde balans tussen import en export zorgen voor verlies aan vrachtcapaciteit, torenhoge tarieven, maar vooral voor onzekerheid. Onzekerheid die de komende tijd niet zal verdwijnen. Toch ziet de branche, juist nu, mogelijkheden!

Vracht wordt vaak in de belly, het ruim, van een passagiersvliegtuig vervoerd. Doordat bijna alle intercontinentale passagiersvluchten gecanceld zijn, is de vrachtcapaciteit enorm afgenomen. De vraag naar ruimte is groter dan het aanbod, wat resulteert in schaarste en prijsverhoging.

Van alle kanten verschijnen er groene lichten om de productiestroom van de logistieke keten op gang te houden. Het gaat dan vooral om het transport van goederen voor de gezondheidszorg zoals mondkapjes en beschermende kleding,  e-commerce en levensmiddelen.

Airlines krijgen extra slots voor vrachtvluchten en passagiersvliegtuigen worden ingezet om aan de vraag naar extra capaciteit te kunnen voldoen. Niet alleen de belly wordt gevuld met vracht, maar ook het passagiersgedeelte wordt ingezet. Pakketten worden op de passagiersstoelen geplaatst, vastgesjord en voorzien van veiligheidsnetten.

Maar ook op de grond worden alle zeilen bijgezet. Vrachtwagenchauffeurs mogen langer rijden en venstertijden voor aflevering worden verruimd. Ook wij als expediteur kleuren niet rood, maar groen en zijn continu op zoek naar alternatieven. Hetzei niet vanaf Schiphol, maar via Luxemburg, Frankfurt of London.