<  NIEUWS
Management Port Sohar in Rotterdam
27 juni 2016

Afgelopen week was het management van Port Sohar, Oman op bezoek in Rotterdam. EMEA specialisten Jaap van Dam en Kim Mulder-Romeijn spraken met hen over de laatste ontwikkelingen.

De haven van Sohar is gelegen in de Golf van Oman, vlak voor de Golf van Hormuz. In 2004 werd de eerste lading van schepen verwerkt en sindsdien is Port of Sohar alleen maar gegroeid. In maart 2016 zijn vier nieuwe kranen geplaatst. Naast de drie grootste clusters; logistiek, petrochemie en metalen is een vierde cluster voor het afhandelen van agricultural bulkgoederen in ontwikkeling. Hier wordt meer aandacht aan besteed nu de Omaanse overheid zich focust op de voedselreserves en het zeker stellen van de voedselveiligheid.

Port Sohar biedt alle faciliteiten die een overslaghaven, ook wel transhipment genoemd, nodig heeft. Momenteel dienen hier vooral veel havens in de Verenigde Arabische Emiraten voor, maar door de jaren heen hebben zij te kampen met ruimtetekort. Port Sohar ziet hier een rol voor zichzelf weggelegd door de faciliteiten aan te bieden om transhipments in de gehele Golf regio te regelen.

Niet alleen de capaciteit, maar de hele haven ontwikkelt zich in rap tempo. Er worden meer directe diensten aangeboden en rederijen meren vaker aan. De freezone, warehousing en infrastructuur zijn volop in ontwikkeling. Zo wordt er nog steeds druk gewerkt aan de weg- en treinverbindingen met onder andere Saudi-Arabië.