<  NIEUWS
Mega investering voor Khalifa Port
30 juli 2018

Khalifa Port wil zich met de ontwikkeling van een nieuwe terminal positioneren als strategische en regionale hub voor de VAE. De investering is goed voor een groei van 6 miljoen TEU voor de totale overslagcapaciteit.

De haven van Abu Dhabi behoort tot de meest slimme haven ter wereld en is eind 2012 operationeel gegaan als de eerste semi geautomatiseerde haven in de regio. De huidige totale overslagcapaciteit van de haven is 2,5 miljoen TEU. In 2023 moet dit 8,5 miljoen TEU zijn, waarmee Khalifa Port volgend jaar al bij de vijfentwintig grootste containerhavens ter wereld zal horen.

De investering voor de ontwikkeling en exploitatie van de nieuwe terminal wordt gedaan door MSC. De Italiaanse rederij heeft een joint venture voor dertig jaar van 1,1 miljard dollar getekend.

In de komende twee jaar worden er dertien nieuwe scheepskranen op de kades geplaatst, waarna de kades tevens uitgebreid worden. De investering wordt daarnaast gebruikt voor het uitdiepen van water, zodat ook de containerreuzen van 22.000 TEU kunnen aanmeren. MSC gaat geleidelijk aan een aantal activiteiten van Jebel Ali en Dubai overbrengen naar de nieuwe terminal in de haven van Khalifa Port. Dit zorgt voor verbeterde en naadloze toegang tot alle vrije zones in de VAE.

Ook COSCO is bezig met de ontwikkeling van een terminal in Khalifa Port. De CCO van Chinese rederij heeft aangegeven dat de terminal begin volgend jaar operationeel moet zijn. Met de komst van de nieuwe terminal heeft Kizad, de industriële vrije zone van Khalifa Port, al drie grote Chinese investeringsmaatschappijen aangetrokken.

Bent u actief in de VAE? Vanuit ons kantoor Jordex Global in Abu Dhabi kunnen wij u optimale service bieden.