<  NIEUWS
Dreigend mega-faillissement Hanjin
19 september 2016

De aankondiging van het dreigende faillissement van de Zuid-Koreaanse rederij Hanjin Shipping raakt de scheepvaart wereldwijd. Dat zo’n grote speler uit de top tien op omvallen staat, zorgt voor onrust in de branche.

Volgens het Nieuwsblad Transport zijn de spottarieven met tientallen procenten omhoog geschoten. Dit komt voor de overige rederijen niet slecht uit, daar de huidige tarieven nog altijd verliesgevend zijn voor de rederijen.

Niet alleen Hanjin, één van de grootste rederijen ter wereld, bevindt zich in een financieel lastige positie. Andere grote rederijen hebben het ook zwaar, maar tot nu toe gingen alleen kleinere rederijen ten onder. Om het hoofd boven water te houden, hebben rederijen een verdere tariefstijging aangekondigd.

Rederijen die met Hanjin in de CKYHE-alliantie zitten, zullen door het wegvallen van bepaalde diensten snel moeten schakelen en op zoek moeten gaan naar alternatieven. Dit heeft naast een tijdelijke vermindering van de capaciteit ook gevolgen voor de transittijd en transithavens. Zo kunnen bepaalde routes opeens het dubbele aantal transitdagen hebben.

De CKYHE-alliantie waarbij Hanjin is aangesloten, is er momenteel nog niet uit hoe ze verder gaan. De vraag is of er nieuwe schepen voor deze dienst ingezet zullen gaan worden, waardoor de capaciteit weer zal toenemen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij uw Jordex contactpersoon.