<  NIEUWS
Megaproject voor Nederlandse kassenbouwer in Saudi-Arabië
18 november 2019

Debets Schalke heeft de grootste tuinbouwinvestering van Saudi-Arabië ooit binnengehaald. Onze klant uit Monster realiseert drie verschillende projecten voor groenteteelt.

Op drie verschillende locaties worden drie verschillende kassenbouwprojecten met een totale omvang van 44 hectare gebouwd. Dit zijn maar liefst 88 voetbalvelden. Het gaat om typisch Saoedische kassen van 200 meter lang en 40 meter diep met corridors ertussen. Met het pad- en fan-koelsysteem is voldoende koelcapaciteit om in dit warme droge klimaat te telen, aldus exportmanager Wim van Weele.

Het project is onderdeel van het ambitieuze hervormingsprogramma ‘Vision 2030’, waarmee Koninkrijk Saoedi-Arabië zich voorbereidt op de toekomst. Het land staat bekend om haar olieproductie en wil haar economie verbreden. Momenteel wordt 70% van het voedsel geïmporteerd.

Na realisatie draagt ​​de Nederlandse Venlo-kas bij aan het op alle mogelijke manieren faciliteren van de teelt van komkommers, tomaten en paprika’s. De kassenbouw leidt tot een hogere zelfvoorziening en het reduceren van de voedselimportafhankelijkheid van het Midden-Oosten

Het eerste kasproject is al in aanbouw en wordt gerealiseerd in de regio Al-Kharj. Dit gebied is uitgegroeid tot een bloeiende oase waar voedingsmiddelen zoals granen, dadels en fruit worden geproduceerd. De 14,5 hectare met kassen vereist 300 containers met kasconstructiematerialen, volledig verscheept door ons. Project twee en drie zullen eind dit jaar van start gaan.