<  NIEUWS
Must sees in het Midden-Oosten
6 juli 2017

Met de vakantieperiode voor de deur trekken veel Nederlanders erop uit. Er wordt vaak niet meteen aan het Midden-Oosten gedacht, maar niet geheel terecht. Hierbij een top 5 van de must sees!

De landen in het Midden-Oosten vallen niet onder de meest favoriete vakantiebestemmingen bij veel mensen. Door het politieke en religieuze klimaat, de beeldvorming via o.a. de media en misschien wel de hitte in de zomer, kiest niet iedereen hier voor. Toch kennen de landen fantastische gastvrijheid, een heerlijke keuken, mooie historische bezienswaardigheden en bijzondere natuurverschijnselen.

  1. Petra – Jordanië

Deze stad is één van de zeven wereldwonderen. Het ligt in een kloof en is uit de rotsen gehakt. Petra is de Romeinse naam voor de hoofdstad van de Nabateeërs. De stad heeft van oudsher veel tempels en later is er een klein theater gebouwd door de Romeinen. Totdat de Jordaanse overheid de stad openstelde voor toeristen in de vorige eeuw, woonde de bedoeïenen bevolking nog in de rotsen. Petra is een absolute aanrader, en heeft u tijd over? Pak dan de naast gelegen woestijn van Wadi Rum mee.

  1. Jeita Grotto – Libanon

Libanon is een klein, maar veelzijdig land. Van feesten in Beirut en mooie stranden in het zuiden, tot historische steden en skigebieden in de bergen. De grotten Jeitta Grotto liggen net buiten Beirut en behoren tot de mooiste van de wereld. Ze bestaan uit een sprookjesachtig spektakel van druipstenen en rotsformaties van wel 9 km lang. De grot is beschadigd tijdens de burgeroorlog en is sinds 1995 weer deels geopend.

3. Sjeik Lutfallah moskee – Isfahan Iran

Iran kent vele parels en relatief ‘hidden gem’s’. De mooie steden Isfahan en Shiraz staan vol met unieke paleizen, bazaars, pleinen en moskeeën. De Sjeik Lutfallah moskee, grenzend aan het grote plein van Isfahan, is er een voorbeeld van. De mozaïeken in de koepel zijn zeer gedetailleerd. De bezienswaardigheid prijkt de voorkant van de recente Lonely Planet. Tijd over in Iran? Sla dan de woestijnstad Kashan zeker niet over op de route terug naar Tehran.

  1. Rotskoepel – Jeruzalem – Israël

Jeruzalem is één van de fascinerendste steden in het Midden-Oosten. De stad heeft een historische stadskern die niet verwoest is in een oorlog of gesloopt is door projectontwikkelaars. Het is het hoofdonderwerp in een langslepend conflict, drie religies komen hier bij elkaar.  De Rotskoepel, de plek waar het hele conflict om gaat, geeft een uitzicht over de Klaagmuur en de tuin van Getsemané. Mocht u Jeruzalem te druk vinden en wilt u weten hoe een souk, een overdekte markt er zonder toeristen uitziet? Ga dan een dagje naar Nablus in de Palestijnse Gebieden.

  1. Sheikh Zayed Grand Moskee – Abu Dhabi

Dit is de grootste moskee van de Verenigde Arabische Emiraten en de zeven na grootste ter wereld. De Sheikh Zayed Grand Moskee bestaat nog maar 10 jaar en daarmee is het geen historische parel en de inrichting kan men kitsch vinden. Toch is de architectuur wel op de Moorse en Mongoolse moskeearchitectuur gebaseerd, in combinatie met klassiek Arabische architectuur. Dit is terug te zien in de koepel, de vloeren, de zuilengangen en de minaret. Het heeft het grootste tapijt ter wereld, afkomstig uit Iran en de grootste kroonluchter van koper en goud. De moskee is dagelijks geopend.

Het Midden-Oosten kent nog veel meer unieke plaatsen. Dit in veilige en momenteel onrustigere gebieden. Bent u wel eens op vakantie geweest in het Midden-Oosten? Wat was uw mooiste plek?