<  NIEUWS
Ndayane maakt weg vrij voor nieuwe diepzeehaven
25 februari 2021

Nog even en Senegal is een diepzeehaven rijker in Ndayane. De komst van deze nieuwe haven zal de rol van Dakar als belangrijk logistiek knooppunt en toegangspoort tot West- en Noordwest-Afrika nog meer versterken.

Op ongeveer 50 kilometer van de bestaande haven van Dakar en in de buurt van de internationale luchthaven Blaise Diagne wordt een diepzeehaven ontwikkeld. Dit zijn DP World en de Senegalese regering onlangs overeengekomen.

Ondanks dat DP World reeds een plan had liggen om een nieuwe containerterminal te ontwikkelen naast de bestaande containerterminal in de haven van Dakar, hebben zij een concessie gedaan omdat het voor de ontwikkeling van Senegal passender zou zijn om een ambitieuzer project uit te voeren door een volledig nieuwe haven buiten de stad te bouwen.

Na constructieve en uitvoerige besprekingen werden de overeenkomsten onlangs in Dakar ondertekend, waarmee de weg is vrijgemaakt voor de ontwikkeling van de nieuwe haven.

In de eerste fase van dit project zal DP World Dakar 837 miljoen USD investeren, wat het tot de grootste investering in de geschiedenis van Senegal maakt. Aanvankelijk zal de kade van de nieuwe terminal 840 meter worden en zullen de vaargeulen worden uitgebaggerd om schepen van 366 meter te kunnen ontvangen.

Naar verwachting zal een tweede investeringsfase van 290 miljoen USD volgen. In deze fase zal de terminal worden uitgebreid tot 1.250 meter, zodat de haven uiteindelijk megaschepen van 400 meter kan ontvangen.

Bron: Alphaliner