Ndayane maakt weg vrij voor nieuwe diepzeehaven

Nog even en Senegal is een diepzeehaven rijker in Ndayane. De komst van deze nieuwe haven zal de rol van Dakar als belangrijk logistiek knooppunt en toegangspoort tot West- en Noordwest-Afrika nog meer versterken.

Op ongeveer 50 kilometer van de bestaande haven van Dakar en in de buurt van de internationale luchthaven Blaise Diagne wordt een diepzeehaven ontwikkeld. Dit zijn DP World en de Senegalese regering onlangs overeengekomen.

Ondanks dat DP World reeds een plan had liggen om een nieuwe containerterminal te ontwikkelen naast de bestaande containerterminal in de haven van Dakar, hebben zij een concessie gedaan omdat het voor de ontwikkeling van Senegal passender zou zijn om een ambitieuzer project uit te voeren door een volledig nieuwe haven buiten de stad te bouwen.

Na constructieve en uitvoerige besprekingen werden de overeenkomsten onlangs in Dakar ondertekend, waarmee de weg is vrijgemaakt voor de ontwikkeling van de nieuwe haven.

In de eerste fase van dit project zal DP World Dakar 837 miljoen USD investeren, wat het tot de grootste investering in de geschiedenis van Senegal maakt. Aanvankelijk zal de kade van de nieuwe terminal 840 meter worden en zullen de vaargeulen worden uitgebaggerd om schepen van 366 meter te kunnen ontvangen.

Naar verwachting zal een tweede investeringsfase van 290 miljoen USD volgen. In deze fase zal de terminal worden uitgebreid tot 1.250 meter, zodat de haven uiteindelijk megaschepen van 400 meter kan ontvangen.

Bron: Alphaliner

Laatste nieuws

21 januari 2022

West-Afrikaanse sancties tegen Mali

ECOWAS heeft heftige sancties ingevoerd tegen Mali. De maatregelen zijn er omdat de beloofde verkiezingen voor dit jaar uitgesteld zijn.

21 januari 2022

Meer behoefte dierlijke eiwitten Tanzania

De jonge bevolking en de groeiende economie in Tanzania maken voedselzekerheid, naast het beëindigen van honger, een enorme uitdaging. De pluimveesector is ee

21 januari 2022

Grootste haveninvestering Senegal ooit gestart

De eerste steen voor de bouw van de haven van Ndayane is gelegd. De nieuwe haven ligt 50 km van Dakar en moet de positie van Senegal versterken.

10 januari 2022

Het jaar van de tijger

De traditie van het Chinees Nieuwjaar stamt af van een oude legende. Het wordt ieder jaar op een andere dag gevierd, met een ander dierenriemteken.

7 januari 2022

Suezkanaal kondigt tariefsverhoging aan

Afgelopen jaar passeerden ruim 20.000 schepen het Suezkanaal. Vanaf februari wordt de doortocht door de Egyptische handelsroute met 6 procent verhoogd.

7 januari 2022

Groot, groter, grootst

Er is een nieuw grootste containerschip ter wereld, MSC neemt het stokje over van Maersk en containertarieven hebben een nieuwe barrière doorbroken.

5 januari 2022

Chinese havens van formaat

Iedereen heeft wel iets in huis of in gebruik wat afkomstig is uit China. Deze Chinese megahavens zijn de draaiende motoren achter de wereldhandel.

5 januari 2022

Nieuw jaar, nieuwe collega's

Een nieuw jaar betekent voor velen, nieuwe voornemens. Deze drie toppers ambieerden een nieuwe job en maken nu deel uit van team Jordex. Even voorstellen...