<  NIEUWS
Nederland investeert in koellogistiek Ethiopië
30 september 2020

Nederland biedt met een investering in koellogistiek kansen op de Ethiopische exportmarkt van groente en fruit. De eerste koelcontainer met 24.000 avocado’s kwam onlangs per spoor aan in de haven van Djibouti om de route naar Europa over zee te vervolgen.

Waar het begin van de route vanuit Ethiopië voorheen alleen over de weg werd afgelegd, is er nu een alternatief, de spoorlijn tussen Addis Abeba en Djibouti. Een vier keer zo snel alternatief voor de export naar Europa en bovendien goedkoper.

Hoewel de spoorverbinding begin 2017 al door China is aangelegd, werden er tot op heden geen exportproducten geproduceerd omdat de koelinfrastructuur er niet was. Omgedraaid was er ook niemand bereid te investeren in gekoeld transport omdat er geen grote volumes aan producten werden opgeleverd.

Het initiatief Flying Swans heeft daar verandering in gebracht. Het Havenbedrijf Rotterdam en Boskalis International hebben de handen ineen geslagen met Mercator Novus en belangenorganisatie GroentenFruit Huis. Samen hebben zij de proefrit van 24.000 avocado’s in reefercontainers georganiseerd. Vanuit een koelmagazijn op de containerterminal in Modjo, de verzamelplaats voor producten uit het achterland, worden de producten geladen in reefercontainers om vervolgens op transport te gaan.

Hoewel de handelsstroom nu nog erg onstabiel is, is het groeipotentieel enorm. Naar verwachting produceert Ethiopië 30 miljoen kilo avocado’s in 2030. “Door het verlagen van transportkosten en -tijden kunnen versketens worden bevorderd, wat ervoor zorgt dat binnen tien jaar een wekelijkse trein met koelcontainers geladen kan worden en later zelfs vijf treinen per week met gekoelde producten”, aldus Tewodros Zewdie, directeur van de Ethiopian Horticulture Producer and Exporters Association.

Voor Nederlandse bedrijven in de logistiek, handel en tuinbouw biedt het uitbouwen van het Nationaal Koellogistiek Netwerk volop kansen.