<  NIEUWS
Nederland kan landbouw Colombia verduurzamen
12 juni 2019

Colombia heeft te maken met veel handelsakkoorden, waaronder een Free Trade Agreement met de EU. Het vredesakkoord in 2016 was een omslagpunt. Dat maakte Colombia een interessante afzetmarkt voor Nederland. Het agrarisch potentieel van Colombia is nog lang niet volledig ontwikkeld en benut.

Door de diversiteit van klimaat en geografie is Colombia in staat om uiteenlopende landbouwproducten te verbouwen. Het land staat bekend om haar koffiebonen en fruit zoals bananen en avocado’s, maar wist u dat Colombia na Nederland de twee na grootste producent en exporteur van snijbloemen is?

De landbouwproductie groeit, maar tegelijkertijd wil Colombia de landbouwsector verder verduurzamen. Voedselverlies is hierbij een belangrijk punt. Door een betere verbinding van de boeren naar de markt, betere na-oogst, technologieĆ«n en agrologistiek kan dit verbeterd worden. Nederland kan hieraan bijdragen. In de voedingstuinbouw bijvoorbeeld en specifiek in de ontwikkeling van bedekte teelt van tomaten, komkommers, paprika’s en sla.

In Colombia worden er veel snijbloemen geproduceerd om vervolgens geƫxporteerd te worden. Er zijn verschillende Nederlandse tuinbouwbedrijven actief. Deze zitten voornamelijk in de regio rond Medellin en Bogota, waar de arbeid duur is. Mechanisatie en automatisering van processen zou hier een uitkomst voor zijn.

Een andere kans voor Nederland ligt in de behoefte naar het terugdringen van middelengebruik en watervervuiling. Dit kan een stuk duurzamer.