<  NIEUWS
Nederlandse landbouwkennis gevraagd in Saoedi-Arabië
28 november 2018

Dat voedselzekerheid hoog op de agenda staat in veel Golfstaten, is u waarschijnlijk bekend. Dit komt niet alleen door de groeiende jonge bevolking met de vraag naar bepaalde producten, maar ook door klimaatverandering.

Saoedi-Arabië is al decennia lang bezig met het verstevigen van de voedselzekerheid om ook de bevolking te beschermen tegen afhankelijkheid. Waar in het verleden graan werd verbouwd in de woestijn wat waterbronnen flink uitput, is het land er nu achter dat verandering echt noodzakelijk is. Subsidies zijn niet effectief en er gaat veel voedsel verloren in de supply chain. Alhoewel het bewustzijn groeit, ontbreekt de technische kennis over mogelijkheden om water te besparen, capaciteitsopbouw en een efficiënte manier van ketenbeheer toe te passen in zowel de private als publieke sector.

De Saoedische overheid heeft diverse fondsen beschikbaar gesteld om initiatieven te stimuleren. Dit biedt kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven, dat niet alleen een belangrijke exporteur is van voedsel, maar juist ook een belangrijke leverancier is van kennis, technologieën en machines in de agro-industrie. Zo zijn er al diverse initiatieven, soms in samenwerking met universiteiten, in de kassenbouw.

Toch zien wij ook een flinke groei in de export van voedsel naar Saoedi-Arabië. Niet vreemd als 70% van het voedsel nog steeds wordt geïmporteerd. Iets wat in de andere Golfstaten niet heel anders is. De agri- en voedselsector zijn belangrijke exportsectoren voor Jordex. Naast dat we ons hier echt in verdiepen en graag met klanten van gedachten wisselen over de laatste ontwikkelingen, is Ferdi Lems sinds dit najaar onze Business Development Manager Reefers. Samen bundelen we onze kennis over voedselproducten en het Midden-Oosten om klanten van de beste informatie te voorzien. Meer weten? Aarzel dan niet om contact op te nemen!